A kezdőlaphoz

Borszűrőgép

 

* ?*

Borszűrőgép Típus: TP 1000 (Törv. védve)1. Alkalmazási terület:

Bor, sör és pálinka szűrésére.

2. Az alkalmazás előnye.
A szűrt ital tiszta és tükrös lesz.

3. Használati útmutató:
Minden használat előtt a műanyaglapokat mosószeres vízzel mossuk el. Sterilizáljuk és öblítsük át.

- A gép üzembe helyezése
A gép már összeszerelt állapotban van, kivéve a szűrőlapokat és a nyomásmérő órát. A műanyag szűrőlapok sorrendjét jól figyeljük meg (jelölt és jelöletlen tartófülek felváltva).
Legelőször a nyomásmérő órát szereljük be a kezdőfémlap felső tömlőcsatlakozó csonkba. Az óra csatlakozó menetét tömítsük kevés teflon szalaggal (csomagban). Elég , ha az órát kézzel húzzuk meg.
A lapok összeszerelését mindig a csapfelőli fémlaptól kezdjük. A gépben 27 db műanyag lap van.
 


A kezdőlap tartófüle félkörben jelölt. Minden második lap füle pedig jelöletlen. A kezdőlapban  a 3 db gumigyűrűnek meg kell lenni. A gumigyűrűs oldalt a fémlap felé kell fordítani.

- A szűrőlapok berakása
A fémlap és a műanyaglap közé nem jön papír. Az első és a második műanyaglap közé rakjuk be az első papírt a simábbik oldalával fémlap felé, és így tovább felváltva. Tehát a két szomszédos papírlap mindig azonos oldalával néz szembe egymással.
Ha nem akarja kihasználni az összes kamrát, úgy a két zárólap közül, az előbbre rakhatja, amelyik a jelölt és a jelöletlen fül sorrendnek megfelel. A zárólap mögé a dobozban található 15 mm-es támasztólapot kell betenni. Ekkor csak az előre hozott véglapig kell berakni a papírszűrőket.
A lapok berakását követően az orsót enyhén meghúzzuk, majd a lapokat kb. fél vödörnyi vízzel leöntjük, hogy megduzzadjanak a papírlapok. Ismét húzzuk meg az orsót. A tömlőcsatlakozók közül a felső a bemenő csonk. Ezt kössük rá a vízcsapra (esetleg szivattyúra), és kb. két vödörnyi vízzel öblítsük át a rendszert.

A vízcsapot enyhén nyissuk meg, mert a túl nagy nyomás szétnyomhatja a szűrőpapírokat.

Az orsót újból húzzuk meg és a mintavételi csapot zárjuk el. A gép kész a borszűrésre.

Figyelem! Amennyiben a szivattyú szállítási mennyisége nagyobb, mint a berakott papír mennyiségének, illetve finomságának megfelel, úgy egy golyósszelepet kell a szűrőgép bemeneti csonkjára szerelni. (lásd: Műszaki adatok). A megfelelő mennyiséget úgy állítjuk be, hogy a golyósszelepet teljesen elzárjuk, a szivattyút tiszta vízzel elindítjuk, majd a szelepet addig nyitjuk, míg a nyomásmérő kb. a 0.1 bar nyomást eléri. Ez a folyadék- mennyiség felel meg a benlevő papírnak.

Szűrési nyomás maximum 2.5 atm.

Ha a nyomás ezt túllépi, úgy a szűrést le kell állítani. A papírok telítődnek és fennáll az átszakadás veszélye. A papír betéteket ki kell cserélni.
A szűrt bort üzem közben a mintavételi csapon vett mintán lehet ellenőrizi.

4. Szűrőpapírok cseréje:
Az új szűrőpapírok méretre vágása után a csomagban lévő lyukasztóval a műanyaglapon lehet előkészíteni:
A szűrőgépből kivett szűrőkamrára ráillesztjük a 20x20-as szűrőpapírt és erősen megnyomjuk, így láthatóvá válik, hol kell lyukasztani. Minden egyes lyukasztás után a lyukasztóból a műanyag lapon lévő tüske segítségével a benne lévő papírt ki kell nyomni!

5. Műszaki adatok:
 
Méret 20x20 cm
Teljes szűrési felület 1 m2
Szűrési teljesítmény 500 - 1000 liter/óra
Max. üzemi nyomás 2.5 atm.